LEEUW klantenservice
LEEUW zakelijk
LEEUW locaties
Over LEEUW
Sinds 1962
Lestijd is lestijd
Altijd dezelfde instructeur
Snel starten
Beste opleider 2022
Online voortgang

Essentiële kleding voor motorrijders: veilig en stijlvol op de weg

Motorrijden is een geweldige manier om van de vrijheid op de weg te genieten. Het vereist echter wel de juiste uitrusting en kleding om veilig te blijven. De juiste uitrusting kan het verschil maken tussen een leuke rit en een mogelijke gevaarlijke situatie. Het maakt hierbij niet uit of je een ervaren motorrijder bent of net begint. In deze blog nemen we de belangrijkste items door die elke motorrijder moet dragen en/of zou moeten overwegen om te dragen en gebruiken.

De motorhelm

Een helm is zonder twijfel het belangrijkste veiligheidsitem voor elke motorrijder. Het beschermt je hoofd tegen letsel bij een val of een botsing. Bij het kiezen van een helm is het belangrijk om te zorgen dat deze goed past en voldoet aan de veiligheidsnormen. Als op het label aan de binnenkant van de helm de aanduiding ECE 22 05 staat, dan voldoet de helm aan de Europese norm.

Een motorhelm bestaat meestal uit twee delen: de buitenschaal en de binnenschaal. De nieuwere helmen hebben een extra laklaag, die beschermt de buitenschaal. Helmen die een buitenschaal hebben van polycarbonaat moeten minimaal eens per drie à vijf jaar vervangen worden. Glasvezel of koolstofvezel helmen gaan langer mee maar zijn ook duurder. Het advies is om deze helmen ongeveer na acht jaar te vervangen.

Er zijn drie verschillende soorten helmen voor motorrijders op de openbare wegen: open helmen, integraalhelmen en systeemhelmen. Elke helm heeft voor- en nadelen.

 • De open helm wordt ook wel jethelm of potje genoemd. Deze helm is eigenlijk de meest ‘simpele’ helm en beschermt alleen je schedel.
 • Een integraalhelm biedt over het algemeen de beste bescherming omdat deze helm zowel het hoofd als het gezicht bedekt. De integraalhelm kan ook met een ingebouwd zonnevizier voorzien zijn die je met een schuifknop kunt bedienen.
 • Bij een systeemhelm kun je het kinstuk omhoog klappen. Je hebt hierdoor de keuze of je met een open of dichte helm rijdt.

Op zoek naar een kwaliteitshelm? Je kunt al een helm van kwaliteit vinden voor ongeveer 150 euro. En bij LEEUW hebben we een speciale kortingsbon van 10% beschikbaar voor een gerenommeerde motorkledingwinkel met meerdere vestigingen, zodat je nog meer kunt besparen op je nieuwe uitrusting! Vraag hiernaar bij je motorinstructeurs,

Motorjack

Een hoogwaardig motorjack is essentieel om je bovenlichaam te beschermen tegen schaafwonden en om de impact bij een val te verminderen. Zoek naar een jack dat is gemaakt van slijtvast materiaal, zoals leer of textiel, en voorzien is van CE-gecertificeerde protectoren op de schouders, ellebogen en rug. Daarnaast is het handig als het jack goede ventilatieopeningen heeft om je koel te houden tijdens warme ritten.

Motorbroek

Het dragen van een motorbroek ook van groot belang. Een motorbroek beschermt je benen en heupen tegen letsel. Kies een broek die gemaakt is van duurzaam materiaal en voorzien is van protectoren op de knieën en heupen. Sommige broeken hebben ook versteviging op kritieke gebieden, zoals de billen, om extra bescherming te bieden.

Handschoenen

Motorhandschoenen zijn niet alleen bedoeld om je handen warm te houden tijdens koude ritten maar ze bieden ook bescherming bij een val. Kies handschoenen die goed passen en gemaakt zijn van slijtvast materiaal. Versterkte knokkels en palmgebieden kunnen extra bescherming bieden.

Op zoek naar kwaliteive motorhandschoenen? Je kunt al handschoenen kopen voor ongeveer 50 euro. En bij LEEUW hebben we een speciale kortingsbon van 10% beschikbaar voor een gerenommeerde motorkledingwinkel met meerdere vestigingen, zodat je nog meer kunt besparen op je nieuwe uitrusting! Vraag hiernaar bij je motorinstructeurs,

Motorlaarzen

Laarzen zijn een essentieel onderdeel van een veilige basisuitrusting voor iedere motorrijder. Het dragen van de juiste motorlaarzen is cruciaal om je voeten en enkels te beschermen. Kies laarzen die stevig en comfortabel zijn, met een goede enkelbescherming. Laarzen met een antislipzool helpen je ook om stevig op de grond te staan, vooral bij nat weer.

Er zijn verschillende types motorlaarzen:

 • Racelaarzen, ook wel sportlaarzen genoemd, zitten strak om je kuit en de ingebouwde brace beschermt je voet tegen verdraaiingen of een enkelbreuk. Veiligheid staat bij deze laarzen bovenaan,
 • Tourlaarzen, ook wel touringlaarzen genoemd, zijn iets minder veilig dan de race-/sportlaarzen maar door minder stug materiaalgebruik is het wandelcomfort beter.
 • All Road of enduro motorlaarzen zijn extra hoog en hebben een ruige look. Deze passen goed bij je allroad motor, ook als je niet zo snel een off road motorweggetje op zult zoeken.
 • Motorschoenen of –sneakers zijn er voor de modebewuste motorrijder. Ze zien er goed uit en zijn ook vaak waterdicht gemaakt. Ze bieden wel veiligheid maar minder bescherming dan laarzen. De enkels zijn beschermd bij een val. Je moet overigens wel goed opletten dat de veters van je motorschoenen niet verstrikt raken in je rempedaal of schakelpookje.

Motorkleding per seizoen

Motorkledingfabrikanten houden ook rekening met de verschillende seizoenen. Er bestaat all season motorkleding, kleding voor in de winter, kleding voor het tussen seizoen en kleding voor de zomer. Laat je daarom goed adviseren in een speciaalzaak. Je kunt natuurlijk ook je LEEUW motorinstructeur voor advies raadplegen.

De kleding van motorrijders tijdens de motorrijlessen

Het gebruik van een helm, beschermende kleding en handschoenen zijn verplicht. Als je de opleiding volgt, hoef je deze nog niet te bezitten. Wij stellen het materiaal graag beschikbaar. Wij adviseren ook stevige schoenen aan te doen tijdens je motorrijlessen. Hier moet je zelf voor zorgen.

Kies voor veiligheid met een hoogwaardige motoruitrusting

Het dragen van de juiste kleding is van essentieel belang voor motorrijders om veiligheid en comfort op de weg te waarborgen. Investeer in een hoogwaardige motoruitrusting die niet alleen bescherming biedt, maar ook je persoonlijke stijl weerspiegelt. Met de juiste uitrusting verhoog je niet alleen je veiligheid, maar stap je ook met vertrouwen op je motor. Ga voor kwaliteit en geniet van elke rit!

Ps. Lees ook ons blog over reflecterende motorkleding. Alle andere interessante blogs over motorrijbewijs, motorrijlessen kun je hier lezen.

Meer informatie over kleding voor motorrijders | BLOG

  USP
  Sinds 1962
  USP
  Lestijd is lestijd
  USP
  Altijd dezelfde instructeur
  USP
  Snel starten
  USP
  Beste opleider 2022
  USP
  Online voortgang