Sinds 1962
Lestijd is lestijd
Altijd dezelfde instructeur
Snel starten
Beste opleider 2022
Eigen mobiele app

Een nieuwe carriere als buschauffeur?

Je wilt buschauffeur worden en snel je busrijbewijs halen? LEEUW opleidingen is de opleider die jouw hier goed en snel in kan begeleiden. Dankzij onze vakmensen die zich continu ontwikkelen kunnen wij de beste kwaliteit aanbieden.

Wanneer en welk D-rijbewijs nodig?

Je hebt het D-rijbewijs nodig op het moment dat je gaat rijden met een voertuig dat meer dan acht zitplaatsen heeft (exclusief chauffeur). Voordat je gaat beginnen, is het van belang om te weten waarvoor je het D-rijbewijs wilt gaan halen. Als je beroepschauffeur wilt worden, heb je het rijbewijs inclusief code 95 nodig. Ga je het rijbewijs niet beroepsmatig gebruiken? Dan heb je het rijbewijs D zonder code 95 nodig.

Wat is code 95?

Code 95 is een code die op je rijbewijs staat om aan te geven dat je als chauffeur vakbekwaam bent. Om code 95 te kunnen halen, dien je het opleidingstraject te volgen voor de basiskwalificatie. Op het moment dat je de basiskwalificatie hebt behaald, heeft deze een geldigheid van 5 jaar. De geldigheid kun je verlengen door iedere 5 jaar minimaal 35 uur nascholing te volgen. Van deze 35 uur nascholing dient minimaal 7 uur praktijktraining te zijn.

Opleidingstraject met code 95 en zonder code 95

Afhankelijk van ‘code 95’ moet je de volgende examens volgen.

Rijbewijs zonder code 95 Rijbewijs met code 95
Minimumleeftijd 24 jaar 18 jaar
Theorie-examens RV1 en R2D RV1, V2D en V3D
Praktijkexamens Praktijkexamen Praktijkexamen, toets besloten terrein en praktische toets

 

Theorie

Voordat je op examen gaat, dien je in het bezit te zijn van (ten minste) RV1 en R2D voor het rijbewijs zonder code 95 en RV1 en V2D voor het rijbewijs met code 95. Bij LEEUW opleidingen kun je altijd snel starten met de opleiding tot buschauffeur. Wekelijks starten er theoriecursussen. Voor de benodigde theorie-examens om het D-rijbewijs te halen, is geen vastgestelde volgorde. Het maakt niet uit of je eerst V2D/R2D haalt en dan RV1, of andersom. Wel is het verstandig om V3D te volgen nadat je V2D hebt gehaald, omdat de stof een vervolg is op V2D. V3D kun je eventueel ook nog tijdens je praktijkopleiding volgen.

Vereisten

De minimale eisen voor het behalen van het D-rijbewijs hangen af van code 95:

Met code 95 Zonder code 95
Rijbewijs B B
Minimumleeftijd theorie-examen 18 24
Minimumleeftijd praktijkexamen 18 24


Intest

Bij LEEUW opleidingen starten we altijd met een intest. Tijdens deze proefles van twee uur kijkt de instructeur hoe snel je bepaalde zaken oppakt en wat je al kunt. Na de intest kan de instructeur een overzicht geven van het aantal lessen en de kosten.

Praktijkopleiding

Je kunt bij LEEUW opleidingen snel je bus rijbewijs halen. Afhankelijk van je eigen mogelijkheden, kan dit al binnen 2 dagen. Wij zijn dan wel afhankelijk van jouw beschikbaarheid, onze beschikbaarheid en de beschikbaarheid van examens. Het is mogelijk om de opleiding ook in de avonden en op zaterdag te volgen, maar het is niet verstandig om de hele opleiding op zaterdag en in de avonduren te volgen, omdat het verkeer op deze momenten vaak rustiger is op de weg. Daardoor duurt het vaak langer om op examenniveau te komen en wordt de opleiding uiteindelijk duurder.

Praktische toets/toets besloten terrein code 95

Als je het D-rijbewijs wilt halen inclusief code 95, dan moet je naast het praktijkexamen nog twee toetsen doen: de praktische toets en de toets besloten terrein.

Toets besloten terrein

Wij verzorgen de opleiding én de examens op ons eigen oefenterrein. Onze docenten zijn door het CBR gecertificeerd om zelf de toetsen af te nemen. Tijdens de toets moet je bijzondere verrichtingen en manoeuvres doen. Bijvoorbeeld, in een rechte lijn achteruitrijden met een precisiestop, een slalom vooruit maken en keren met beperkte ruimte. De examenuitslag ontvang je meteen na de toets van de docent. Je mag de proef afleggen vanaf 17 jaar. De uitslag van de toets is twee jaar geldig.

Praktische toets

Ook bij de praktische toets verzorgen wij de opleiding én het examen. Tijdens de praktische toets worden zaken behandeld, zoals beroepshouding, veilig vervoer van bagage, voorkomen fysieke risico’s en voorkomen van criminaliteit. Je mag het examen afleggen vanaf 17 jaar. De uitslag van de toets is twee jaar geldig.

Lesmateriaal

Bij LEEUW opleidingen hebben we een modern wagenpark. Zo is onze bus een automaat en heeft gerobotiseerde schakelmogelijkheden. Alle voertuigen zijn van alle gemakken voorzien, zodat jij goed voorbereid het praktijkexamen af kunt leggen.

Medische keuring

Als je het D-rijbewijs wilt halen of wilt verlengen, dien je wel medisch goedgekeurd te worden. Voor de medische keuring moet je eerst een gezondheidsverklaring invullen op www.mijncbr.nl. Als je dit hebt gedaan, ontvang je van het CBR een formulier met daarop een code. Dit formulier neemt u mee naar de keuringsarts. Om de week is er een keuringsarts aanwezig bij LEEUW opleidingen. Als u een afspraak heeft gemaakt (online of telefonisch), kan de keuringsarts dit formulier verder voor u invullen. Het ingevulde verslag stuur je op naar het CBR, waarna je van het CBR te horen krijgt of je bent goedgekeurd. Na deze goedkeuring kunnen wij het praktijkexamen definitief vastleggen.

Opleidingslocaties

Woon je in (of in de buurt van) de volgende gemeenten: Eindhoven, Helmond, Weert, Veghel, Oss, Den Bosch en Tilburg? Dan is LEEUW opleidingen wellicht dé rijschool voor jou!

Inhoud van de opleiding

Tijdens de opleiding komen de volgende zaken aan bod:

  • Controle van de bus.
  • Deelnemen aan het verkeer binnen de bebouwde kom.
  • Rijden buiten de bebouwde kom.
  • Bijzondere manoeuvres (recht achteruitrijden, keren en bochtje achteruit).
  • Controle voertuigpapieren.
USP
Sinds 1962
USP
Lestijd is lestijd
USP
Altijd dezelfde instructeur
USP
Snel starten
USP
Beste opleider 2022
USP
Eigen mobiele app