LEEUW klantenservice
LEEUW zakelijk
LEEUW locaties
Over LEEUW
Sinds 1962
Lestijd is lestijd
Altijd dezelfde instructeur
Snel starten
Beste opleider 2022
Online voortgang

lesauto automaat schakel

Kies jij voor schakel of automaat rijles en praktijkexamen?

Het moment is daar: je hebt besloten om rijlessen te nemen en op weg te gaan naar het felbegeerde rijbewijs. Maar voordat je de weg op gaat, moet je een belangrijke keuze maken. Kies je voor een schakelbediening of een automaat lesauto. Beide opties hebben hun eigen voordelen en overwegingen. Voordat we echter in de kenmerken van elk type rijlesauto duiken, brengen we eerst enkele verschillen tussen beide types auto onder de aandacht. Bij LEEUW opleidingen heb je namelijk die keuze om je autorijbewijs te halen. Wanneer je met een schakelauto je rijbewijs haalt, haal je je B rijbewijs. Als je examen hebt gedaan met een lesauto die een automatische transmissie heeft, dan komt de aantekening ‘code 78’ op je B rijbewijs te staan.

De voordelen van een schakel auto

Meer controle

Een schakelauto geeft je meer controle over het schakelen van versnellingen, waardoor je de motor krachtiger kunt benutten. Dit kan handig zijn bij situaties zoals het rijden in de bergen of bij het trekken van een aanhanger.

Economischer rijden

Schakelauto’s zijn vaak zuiniger dan automaten, hierdoor maak je minder kosten aan de benzinepomp.

Voordelen van rijles in een schakelauto

Meer mogelijkheden

Als je leert rijden in een schakelauto, kun je zowel handmatige als automatische transmissievoertuigen besturen. Dit vergroot je keuzemogelijkheden bij het huren of kopen van auto’s.

Leercurve voor het rijbewijs

Sommige leerlingen krijgen hierdoor een betere rijvaardigheid.

Overstap naar automatisch

Stel dat het traject in een schakelauto tegenvalt of je maakt niet genoeg progressie, dan kun je tijdens het traject nog overwegen om over te stappen naar een automaat lesauto. Je zult dan zien dat je meestal daarna grote stappen maakt. Het geeft je waarschijnlijk ook meer rust.

Rijbewijs B

Wanneer je je praktijkexamen bij het CBR hebt gehaald, kun je bij je gemeente het rijbewijspasje gaan aanvragen. Je mag pas zelf een auto gaan rijden wanneer je het rijbewijspasje hebt opgehaald.

De voordelen van een automaat auto

Meer aanbod

Het is belangrijk op te merken dat er steeds meer gereden wordt met elektrische auto’s. Die auto’s hebben standaard een automatische transmissie. De automatische transmissie wint enorm aan populariteit en is allang niet meer iets voor ‘mensen die niet kunnen rijden’ of ‘mensen op leeftijd’. De automaat is nu in de meerderheid bij nieuw verkochte auto’s in Nederland.

Gemak

Het bedienen van een automatische transmissie is erg makkelijk. Vooral in druk stadsverkeer of in een file is je rijcomfor groter.

Aandacht

Je kunt je beter concentreren op het andere verkeer op de rijweg, verkeersborden en alles wat er om je heen gebeurt (spelende kinderen, mensen die willen oversteken, etc).

Voordelen van rijles in een automaatauto

Voor mensen met faalangst

Een automaat kan een fijne start van je rijopleiding zijn als je faalangst hebt, erg onzeker bent of moeite hebben met het automatiseren van handelingen. Door te lessen in een automaat lesauto kun je je concentreren op alle andere aspecten van het autorijden zonder dat je je zorgen moet maken over het schakelen.

Eenvoudiger

Het bedienen van een automatische transmissie is makkelijker dan het handmatig schakelen van versnellingen. Dit maakt het eenvoudiger om je te te concentreren op het deelnemen aan het verkeer. In het algemeen ervaren leerlingen het rijden met een automaat vaak als minder vermoeiend.

Voor leerlingen die het niet fijn vinden om veel handelingen tegelijkertijd uit te voeren, geeft het lessen in een lesauto met automaat meer rust.

Minder afleiding

Omdat je niet voortdurend hoeft te schakelen, kun je je meer richten op de verkeerssituaties om je heen. Hierdoor verhoogt de veiligheid, vooral in druk stadsverkeer.

Snelheid

Onze ervaring leert dat leerlingen meestal minder rijlessen nodig hebben dan bij een schakel rijopleiding. In een automaat lesauto kun je je volledig focussen op het stuur, het gaspedaal en de rem, terwijl je in een schakel lesauto je veel moet oefenen om van het schakelen een automatisme te maken.

Rijbewijs B met code 78

Wanneer je je praktijkexamen bij het CBR hebt gehaald, kun je bij je gemeente het rijbewijspasje gaan aanvragen. Je krijgt de code 78 op het pasje (zie op de foto bij kolom 12). Je mag zelf een auto met automatische transmissie gaan rijden wanneer je het rijbewijspasje hebt opgehaald.

Haal je autorijbewijs met een automaat

 

Het traject van automaatrijbewijs naar schakelrijbewijs

Sommige leerlingen kiezen ervoor om eerst hun automaatrijbewijs te behalen en vervolgens over te stappen naar een schakelrijbewijs. Het aantal rijlessen dat je dan in het tweede traject nodig hebt zal zeker minder zijn ten opzichte van je eerste rijlestraject!

Na het behalen van je rijbewijs met een aantekening voor automaat (code 78) heb je twee mogelijkheden:

1. Direct doorgaan voor een schakelrijbewijs

Na het behalen van het automaatrijbewijs kun je ervoor kiezen om meteen door te gaan met schakelrijlessen. De praktijklessen gaan vaak sneller omdat je al rijervaring en verkeerskennis hebt .

2. Eerst een periode zelfstandig rijden in een automaat

Je kunt ervoor kiezen om na het behalen van het automaatrijbewijs eerst rijervaring op te doen door zelfstandig in een automaat te rijden. Zo krijg je meer vertrouwen in je eigen kwaliteiten.

Kies jij een automaat of schakel lesauto?

De keuze tussen een schakel- en een automaatlesauto hangt af van jouw persoonlijke voorkeuren, behoeften en omstandigheden. Weet in ieder geval dat het belangrijkste doel van rijlessen is om veilig en zelfverzekerd te leren rijden én dat leren we je graag. Een rijopleiding om je autorijbewijs te halen start met een adviesles. Je gaat dan na een korte uitleg meteen de weg op. Aan de hand van hoe je rijvaardigheden oppakt, kan de instructeur bepalen welk riijles pakket voor jou het beste is. Hierdoor krijg je ook zicht op de kosten van je rijopleiding. Boek dus een adviesles in een schakelauto of een adviesles in een automaat lesauto en geniet van je reis naar het autorijbewijs!

Wanneer je twijfelt wat voor jou het fijnste is, kun je dit natuurlijk met LEEUW opleidingen overleggen voordat je een beslissing neemt. Wij adviseren je graag hierin. Neem bij vragen telefonisch contact met ons op tijdens kantoortijden of stuur een bericht via onderstaand formulier.

Heb je vragen over een automaat of schakel rijles | Blog

  USP
  Sinds 1962
  USP
  Lestijd is lestijd
  USP
  Altijd dezelfde instructeur
  USP
  Snel starten
  USP
  Beste opleider 2022
  USP
  Online voortgang