LEEUW klantenservice
LEEUW zakelijk
LEEUW locaties
Over LEEUW
Sinds 1962
Lestijd is lestijd
Altijd dezelfde instructeur
Snel starten
Beste opleider 2022
Online voortgang

Haal code 95 (basiskwalificatie) en/of volg nascholingen bij LEEUW opleidingen

Code 95 is een verplichte Europese richtlijn voor het beroepsmatig rijden van een vrachtauto en/of bus waarvoor een rijbewijs C, C1, D of D1 zonder of met aanhanger noodzakelijk is. De verplichting geldt dus voor alle beroepschauffeurs die in de EU werken. Deze aanduiding komt achter de voertuigcategorie op het rijbewijs te staan en is vijf jaar geldig. Om deze kwalificatie op het rijbewijs te behouden, moeten er 35 uur nascholing per vijf jaar gevolgd worden. Wanneer de codering op je rijbewijs is verlopen, dan mag je niet beroepsmatig rijden. LEEUW opleidingen heeft een ruim aanbod aan nascholingen.

Waarom code 95?

Het invoeren van deze verplichting leidt tot een betere verkeersveiligheid, het terugdringen van verkeersongevallen en het verminderen van CO2-uitstoot. Hierdoor wordt niet alleen een grote stap gezet op weg naar deze ambities maar verbetert bovendien het imago van de Europese transportsector.

Code 95 nascholingen

Bij LEEUW opleidingen zijn er zowel praktische als theoretische nascholingen te volgen:

 • de praktische nascholingen hebben een W-code. Theorie en praktijk wisselen elkaar af.
 • de theoretische nascholingen hebben een U-code. Bij een theoretische nascholingen gaat het om een leerzame theoretische opleiding waarbij ook een praktijkgedeelte zit.

Uitzonderingen

Sommige beroepsbestuurders hoeven de code 95 niet te behalen. Het gaat onder andere om hulpdiensten en defensie die zijn vrijgesteld. Alle vrijstellingen zijn op de website van Inspectie Leefomgeving en Transport te vinden.
Voor het besturen van een vrachtauto of bus voor privédoeleinden is de kwalificering ook niet nodig.

Rijbewijs

Code 95 kan alleen worden bijschrijven op een geldig rijbewijs door het te vervangen of het rijbewijs wordt vernieuwd. Voor het vernieuwen van een rijbewijs is een gezondheidsverklaring noodzakelijk en een medische keuring. Voor het vervangen van de kwalificatie op een rijbewijs is geen gezondheidsverklaring nodig.

Een gezondheidsverklaring kan je zelf digitaal regelen. Hier lees je de uitleg daarover. De medische keuring kan plaatsvinden bij LEEUW opleidingen.

Hoe kun je een code 95 nascholing volgen?

E-learning voorbereiding en daarna klassikaal les

Volledig klassikale nascholing

Deze nascholingen bieden we aan.

Meer informatie over de basiskwalificatie en nascholingen

  USP
  Sinds 1962
  USP
  Lestijd is lestijd
  USP
  Altijd dezelfde instructeur
  USP
  Snel starten
  USP
  Beste opleider 2022
  USP
  Online voortgang