LEEUW klantenservice
LEEUW zakelijk
LEEUW locaties
Over LEEUW
Sinds 1962
Lestijd is lestijd
Altijd dezelfde instructeur
Snel starten
Beste opleider 2022
Online voortgang

Alles wat je moet weten over het BE-rijbewijs: de voordelen om het 'e achter b' rijbewijs te halen

Als het over het autorijbewijs gaat, dan denken de meeste mensen automatisch aan het alom bekende B-rijbewijs dat je het recht geeft om een personenauto te besturen. Máár er is nog een andere categorie rijbewijs waarvan je veel profijt kan hebben. Het BE-rijbewijs geeft je de mogelijkheid om met zwaardere aanhangwagens te rijden. In dit blog zullen we je de voordelen van het ‘e achter b’ rijbewijs uitleggen.

Wat is het BE-rijbewijs

Het BE-rijbewijs is een aanvullend rijbewijs bovenop het standaard B-rijbewijs. Met het BE-rijbewijs mag je een personenauto of bestelbedrijfsauto besturen in combinatie met een aanhanger waarvan het gewicht (inclusief laadvermogen) meer is dan 750 kg.

Je mag met een B-rijbewijs altijd een aanhangwagen trekken met toegestane maximale massa van 750 kg (TTM wil zeggen: leeggewicht aanhanger plus het laadvermogen). Een zwaardere aanhangwagen mag ook, máár de maximale toegestane massa van zowel auto als aanhangwagen mogen samen opgeteld nooit meer zijn dan 3500 kg. Kom je daar boven, dan heb je rijbewijs BE nodig. Dit wordt ook het E achter B rijbewijs genoemd.

Met een BE-rijbewijs mag je aanhangwagen trekken met een toegestane maximale massa van 3500 kg. In theorie mag je dus een combinatie rijden van maximaal 7000 kg (3500 kg auto max + 3500 kg max aanhangwagen). Komt het gewicht hierboven, dan heb je een vrachtautorijbewijs (C-rijbewijs) nodig.

De voordelen van een aanhanger rijbewijs.

Met een BE-rijbewijs bereid je je mogelijkheden uit

Haal jij je aanhanger rijbewijs, dan heb je de vrijheid om met zwaardere aanhangwagens te rijden. Dit kan uitermate handig zijn voor zowel professionals als voor particulieren. Of je nu meubels wilt vervoeren, bouwmaterialen moet leveren of met een caravan of motortrailer op vakantie wilt gaan, het BE-rijbewijs vergroot je transportopties aanzienlijk.

Professionele kansen

Voor mensen die werkzaam zijn in de bouw, transport en/of logistiek sector, kan het BE-rijbewijs een waardevolle troef zijn op het cv. Het toont aan dat je in staat bent om zwaardere voertuigcombinaties te besturen en kunt omgaan met verschillende transportuitdagingen.

Profiteer van recreatieve vrijheid

Stel je voor dat je spontaan kunt beslissen om erop uit te trekken zonder je zorgen te maken over het gewicht van de totale voertuigcombinatie. Dankzij het BE-rijbewijs ben je in staat om jouw caravan of vouwwagen mee te nemen. Dit opent de deur naar onvergetelijke ervaringen op prachtige campings. Of je nu op zoek bent naar rust en ontspanning of opwindende avonturen, met het BE-rijbewijs rijd je verantwoord en veilig naar je reisbestemming.
Let op: Rijd je te zwaar zonder het juiste rijbewijs, dan kan je een boete krijgen voor het rijden zonder geldig rijbewijs (€ 390,-) Tevens ben je niet verzekerd bij schade of een ongeval.

Creëer jouw mobiele paradijs

Met het BE-rijbewijs heb je niet alleen de vrijheid om een caravan of vouwwagen te trekken maar ook om deze volledig in te richten naar jouw wensen. Je hoeft met een BE-rijbewijs geen rekening te houden met een beperking van het gewicht van de voertuigcombinatie. Je kunt jouw ‘thuis op wielen’ aanpassen met alle gemakken die je maar wilt, van comfortabele bedden tot een complete keuken.

Ontdek afgelegen plekken

Met een caravan of vouwwagen achter je auto kun je de gebaande paden verlaten en de meest afgelegen en adembenemende plekken ontdekken. Of je nu kiest voor een afgelegen kampeerplek in de bergen of een rustige plek aan het meer, jouw mogelijkheden zijn eindeloos.
Vrij kamperen in de natuur – met respect voor het milieu, eigendommen en ‘niet-verstorende’ – is toegestaan in bijvoorbeeld Noorwegen, Zweden, Finland, Schotland en IJsland.

Vergroot je veiligheid

Rijden met een aanhangwagen vergt enige vaardigheid en kennis. Met een de opleiding van het aanhanger rijbewijs leer je om veilig en beheerst met een aanhangwagen te rijden. Dit vertaalt zich niet alleen in jouw veiligheid maar ook in de veiligheid van andere weggebruikers.

Het BE-rijbewijs halen is meer dan een extra aantekening op je rijbewijs

Het auto met aanhanger rijbewijs vertegenwoordigt nieuwe mogelijkheden en zorgt voor een breder scala aan transportopties. Of je nu een professional bent die dagelijks met aanhangwagens werkt of iemand die tijdens vakanties en lange weekenden met een caravan op pad gaat, het BE-rijbewijs opent letterlijk de deur naar een wereld van mogelijkheden en avonturen.

Hoe haal je je BE-rijbewijs?

Bij LEEUW opleidingen haal je met vertrouwen je BE-rijbewijs. Van opleiders in de regio Eindhoven die gemiddeld 200 à 300 examens per jaar afnemen:

 • wij zijn de grootste opleider met jaarlijks 286 examens
 • wij zijn tevens het succesvolst met een slagingspercentage van 76%.

Voorbereidingsles BE rijbewijs

Tijdens een voorbereidingsles BE krijg je 2,5 uur les met de combinatie auto en aanhanger. Deze voorbereidingsles adviseren wij wanneer:

 • je nog geen ervaring hebt met de combinatie auto en aanhanger.
 • je een duo opleiding gaat volgen maar je beduidend minder ervaring hebt dan je duo partner.
 • je bent onzeker of hebt faalangst. Een voorbereidingsles BE geeft je meer vertrouwen voordat je aan de dagopleiding begint. Je voelt je daardoor zekerder, het haalt de spanning weg voordat je aan de dagopleiding begint.

Dagopleiding BE

Een dagopleiding BE is een individuele dagopleiding die je in 6 uur klaarstoomt voor het aanhanger rijbewijs te halen. Je oefent dan in het examengebied met de instructeur en aansluitend heb je het praktijkexamen bij het CBR.

Duo dagopleiding BE

Met een DUO opleiding volg je een dagopleiding samen met een familielid, vriend of collega. Wij adviseren voor de DUO opleiding dat je beide iets ervaring hebt met het rijden met een aanhanger. Wanneer één van jullie (of allebei) nog geen ervaring heeft, kiest diegene voor een voorbereidingsles ter voorbereiding zodat je alsnog samen de DUO opleiding kunt volgen.

Een caravantraining: beter voorbereid op pad

Stel dat een BE-rijbewijs voor jou niet nodig is vanwege het gewicht van de totale voertuigcombinatie dan is wellicht een caravantraining interessant. Het rijden met een aanhangwagen, een caravan of vouwwagen, vergt specifieke vaardigheden. Tijdens de caravantraining oefent de instructeur manoeuvres met je. Je kan op basis van jouw wensen een eigen invulling geven aan de training. Wij gaan ervan uit dat je bij deze training met je eigen auto en caravan of vouwwagen komt. Uiteraard kun je ook met onze combinatie rijden. Deze training is voor zowel de beginnende als de meer ervaren caravan- of vouwwagenrijder een goede investering!
De caravantraining duurt twee en een half uur. Je kunt er natuurlijk ook voor kiezen om een veelvoud hiervan te gaan lessen én je kunt je partner meenemen naar de training.

Hoe gaat het praktijkexamen?

Hier kun je zien hoe het praktijkexamen bij het CBR gaat. Zo weet je wat je kunt verwachten.

Waar wacht je nog op? Ontdek de mogelijkheden om bij LEEUW opleidingen het aanhanger rijbewijs te behalen!

Lees ook ons blog over handige tips voor het ‘e achter b’ rijbewijs praktijkexamen.

heb je vragen over het be-rijbewijs halen | blog

  USP
  Sinds 1962
  USP
  Lestijd is lestijd
  USP
  Altijd dezelfde instructeur
  USP
  Snel starten
  USP
  Beste opleider 2022
  USP
  Online voortgang