LEEUW klantenservice
LEEUW zakelijk
LEEUW locaties
Over LEEUW
Sinds 1962
Lestijd is lestijd
Altijd dezelfde instructeur
Snel starten
Beste opleider 2022
Online voortgang

Handige tips voor het BE-rijbewijs praktijkexamen: een goede voorbereiding!

Het opleiding om je BE-rijbewijs te halen is een spannende stap voor iedereen die de weg op wilt gaan met een zwaardere aanhanger. Of je nu een professional bent die dagelijks met een aanhangwagen onderweg is of een avontuurlijke reiziger die Europa wilt verkennen met een caravan, trailer of vouwwagen. Het is belangrijk om goed voorbereid te zijn op het praktijkexamen. In deze blogpost delen onze experts om met vertrouwen én succesvol het BE-rijbewijs te halen de meest waardevolle tips en inzichten. Je hoeft niet foutloos te rijden. Je moet wél laten zien dat je snapt wat in het verkeer aan het doen bent. Houd het veilig en denk in oplossingen.

Het BE-rijexamen

Om het BE-rijbewijs te halen krijg je rijles in de combinatie auto met aanhanger, gevolgd door een praktijkexamen. Het doel van het praktijkexamen is om te toetsen of de bestuurder in staat is om verantwoordelijk en veilig met een combinatie van auto en aanhangwagen op de weg te rijden. Aan het behalen van het BE-rijbewijs zit geen theoretisch examen gekoppeld. Dit heb je immers al gehaald bij het B-rijbewijs.

Wat neem je mee naar je opleiding en praktijkexamen:

 • B-rijbewijs. Zonder je rijbewijs kun je geen examen doen. Weetje: het rijbewijs mag verlopen zijn.
 • geldig ID: paspoort of identiteitskaart

Misschien overbodig om te vermelden maar in Nederland is iedere bestuurder verplicht om een aantal documenten bij te hebben:

 • Een geldig autorijbewijs (rijbewijs B)
 • Kentekenbewijs of kentekenkaart/pasje: het document vermeldt de gegevens van het kenteken, de auto en de eigenaar. Het gaat om het origineel, geen kopie!

Rijbewijs aanhanger be tips en uitleg

In aanloop van je praktijkexamen

 • Het examen start altijd met de controle van je rijbewijs.
 • Daarna neemt de examinator met jou de gegevens van de combinatie door. Dit hoef je niet uit je hoofd te kennen. Je kunt het aanwijzen in de papieren.
 • Buiten doe je een ogentest, op ongeveer 30 meter een kentekenplaat oplezen.

Het praktijkexamen bestaat uit deze onderdelen:

 1. Aan- en afkoppelen: je rijdt zelfstandig het voertuig voor de aanhangwagen en koppelt de aanhanger er zelfstandig aan. Eenmaal vast stelt de examinator nog een paar controle vragen en hij controleert de verlichting.
 2. Verkeersdeelname: Hierna start de examen rit, deze duurt ongeveer 35 minuten. Je doet onderweg 2 bijzondere verrichtingen.
 3. Bijzondere verrichtingen: Achteruitrijden in rechte lijn en stoppen op aangegeven plaats. Achteruitrijden van aangegeven bochten. Achteruitrijden in garage/inrit of naar een laadplaats. Keren door middel van steken met gebruikmaking van een zijstraat.
 4. Bij terugkomst bij het CBR koppel je de aanhangwagen weer zelfstandig (in de juiste volgorde) af
 5. Binnen krijg je meteen de uitslag.

Weetje: de papieren en controle vragen tellen niet mee voor de uitslag.

Wat houdt verkeersdeelname in?

Een van de kernaspecten van het BE-rijexamen is het aantonen van je beheersing over het voertuig met aanhanger. Zorg ervoor dat je vertrouwd bent met het achteruitrijden, keren met behulp van een zijstraat, manoeuvreren en de combinatie vanuit een bocht voor een garage of in een inrit zetten met een aanhangwagen. Onze instructeurs oefenen deze bijzondere verrichtingen op een veilige locatie voordat je het praktijkexamen gaat afleggen.

Laden van de aanhanger is belangrijk. Laad op de juiste plaats en zorg dat de lading vast staat. Dit is vanwege het rijgedrag van de combinatie belangrijk. Ook is een juiste koppeldruk belangrijk. Anders heb je kans op slingeren.

Veilig deelnemen aan het verkeer

Bij het afleggen van het BE-rijexamen wordt er grondig gekeken naar je vermogen om veilig en zelfstandig te rijden. De examinator let daarbij op verschillende aspecten om ervoor te zorgen dat je een betrouwbare en bekwame bestuurder van een aanhangwagen wordt. Aan welke onderdelen je daarbij moet denken:

 • Een goed kijkgedrag: door regelmatig en op de juiste momenten te kijken te spiegelen, kun je anticiperen op mogelijke gevaren en situaties in het verkeer vermijdenVooruit kijken en denken, wat ga ik doen! Defensief rijden rekening met (fouten van) anderen.
 • Wanneer je voorrang moet verlenen en dit op een duidelijke en veilige manier te doen.
 • Bij het inhalen is het niet alleen belangrijk om voldoende afstand te houden, maar ook om rekening te houden met de snelheidTraagheid en lengte van de aanhangwagen.
 • Rijden op kruispunten en rotondes in het verkeer. Tijdens het examen wordt beoordeeld hoe je deze situaties benadert en doorstaatRekening houd met de lengte van je combinatie zonder het kruispunt of fietspad te blokkeren.
 • Het correct in- en uitvoegen op snelwegen en andere wegen met verkeer. Op de juiste manier gebruik maakt van jou plaats op de weg
 • Hoe je omgaat met medeweggebruikers, verkeersborden en verkeersregels.

Begrijp de rijvaardigheid die wordt getoetst

Je moet er constant bewust van zijn dat je met een lange combinatie door het verkeer rijdt. Het inzichtelijk rijden is nu belangrijker dan normaal! Let er goed op wat het verkeer voor je doet en reageer daarop.

Hoe gaat het praktijkexamen?

Hier kun je zien hoe het praktijkexamen bij het CBR gaat. Zo weet je wat je kunt verwachten.

Ken de verkeersregels

Algemene verkeersregels

Je hebt al enige tijd een autorijbewijs. We gaan er daarom vanuit dat je de verkeersregels en verkeersborden kent. Dit is van belang om veilig en met vertrouwen aan het verkeer deel te nemen.

Bijzondere regels

Er zijn een klein aantal restricties voor het rijden van een combinatie van auto met aanhangwagen. Deze hebben te maken met de lengte van de voertuigcombinatie, de breedte van het voertuig en de hoogte ervan. De verkeersborden die van toepassing zijn (vanwege de lengte, gewicht, hoogte, asdruk etc.) van de combinatie zijn voor het halen van het aanhanger rijbewijs belangrijk. Onze instructeur besteed hier tijdens je opleiding natuurlijk aandacht aan.

Ga met vertrouwen het praktijkexamen tegemoet

LEEUW opleidingen is in de regio Eindhoven in de categorie 200 á 300 examens de grootste opleider met jaarlijks 286 examens. Wij zijn met een slagingspercentage van 76% de succesvolste opleider. Je bent dus aan het goede adres om je goed voor te bereiden op het BE-examen tijdens een individuele opleiding of duo opleiding.

Keuze aan BE opleidingen

 • Tijdens een voorbereidingsles BE krijg je 2,5 uur les met de combinatie auto en aanhanger. Deze voorbereidingsles adviseren wij wanneer je nog geen ervaring hebt met de combinatie auto en aanhanger en/of je een duo opleiding gaat volgen maar je beduidend minder ervaring hebt dan je duo partner en/of je bent onzeker of hebt faalangst. Een voorbereidingsles BE geeft je meer vertrouwen voordat je aan de dagopleiding begint. Je voelt je daardoor zekerder, het haalt de spanning weg voordat je aan de dagopleiding begint.
 • Een dagopleiding BE is een individuele dagopleiding die je in 6 uur klaarstoomt voor het aanhanger rijbewijs te halen. Je oefent dan in het examengebied met de instructeur. Aansluitend heb je het praktijkexamen bij het CBR.
 • Met een DUO opleiding volg je een dagopleiding samen met een familielid, vriend of collega. Wij adviseren voor de DUO opleiding dat je beide wat ervaring hebt met het rijden met een aanhanger. Wanneer één van jullie (of allebei) nog geen ervaring heeft, kiest diegene voor een voorbereidingsles zodat je alsnog samen de DUO opleiding kunt volgen.

 

Waar wacht je nog op? Ontdek de mogelijkheden om bij LEEUW opleidingen het aanhanger rijbewijs te behalen!

Lees ook ons blog over alles wat je moet weten over het BE-rijbewijs en de voordelen van het behalen van je ‘e achter b’ rijbewijs.

heb je vragen over het be-rijbewijs tips praktijkexamen | blog

  USP
  Sinds 1962
  USP
  Lestijd is lestijd
  USP
  Altijd dezelfde instructeur
  USP
  Snel starten
  USP
  Beste opleider 2022
  USP
  Online voortgang