LEEUW klantenservice
LEEUW zakelijk
LEEUW locaties
Over LEEUW
Sinds 1962
Lestijd is lestijd
Altijd dezelfde instructeur
Snel starten
Beste opleider 2022
Online voortgang

Verschillende categorieën motorrijbewijs: maak de beste keuze

Welkom bij onze blog over de verschillende categorieën rijbewijzen voor motoren en hoe je de beste keuze maakt uit A1, A2 en A rijbewijs. Bij het behalen van een motorrijbewijs zijn er verschillende categorieën waaruit je kunt kiezen. Elke categorie rijbewijs heeft zijn eigen voorwaarden en beperkingen. Het is essentieel om een weloverwogen beslissing te nemen en rekening te houden met factoren die passen bij jouw specifieke situatie. Of je nu een beginnende motorrijder bent of al ervaring hebt, we hopen je waardevolle inzichten te geven om de juiste beslissing te nemen en optimaal te genieten van je motorrijervaring!

Rijbewijs A1

 • Dit is het lichtste type motorrijbewijs.
 • Het is bedoeld voor motorfietsen met een cilinderinhoud tot 125cc en een maximaal vermogen van 11 kW.
 • Je kunt dit rijbewijs halen vanaf de leeftijd van 18 jaar.

De overweging van onze LEEUW instructeur voor het A1 rijbewijs

“Als je net begint met motorrijden en op zoek bent naar een lichtere motorfiets voor stadsverkeer of korte afstanden, kan het rijbewijs A1 een goede keuze zijn. Het is ook een goede keuze als je de basisvaardigheden van het motorrijden wilt leren voordat je naar een krachtigere motorfiets overstapt.”

Rijbewijs A2

 • Dit rijbewijs is geschikt voor motorfietsen met een vermogen tot 35 kW (48 pk) en een vermogen-gewichtsverhouding van maximaal 0,2 kW per kg.
 • Je kunt dit rijbewijs halen vanaf de leeftijd van 20 jaar, of vanaf de leeftijd van 18 jaar als je al minimaal 2 jaar het rijbewijs A1 hebt.

De overweging van onze LEEUW instructeur voor het A2 rijbewijs

“Als je wat meer ervaring hebt en op zoek bent naar een motorfiets met iets meer vermogen, maar nog steeds binnen bepaalde grenzen, is het rijbewijs A2 geschikt. Het stelt je in staat om een breed aanbod aan motorfietsen te rijden maar met een beperkter vermogen.”

Rijbewijs A

 • Dit is het volledige motorrijbewijs en stelt je in staat om motorfietsen van elk vermogen te rijden.
 • Je kunt dit rijbewijs halen vanaf de leeftijd van 24 jaar, of vanaf de leeftijd van 20 jaar als je al minimaal 2 jaar het rijbewijs A2 hebt.
 • Als je direct wilt beginnen met het behalen van het rijbewijs A, zonder eerdere rijervaring op een lichtere categorie motorfiets, moet je minimaal 24 jaar oud zijn.

De overweging van onze LEEUW instructeur voor het A rijbewijs

“Als je geen beperkingen wilt hebben wat betreft het vermogen van je motor en als je het volledige scala aan motoren wilt kunnen rijden, is het rijbewijs A de beste keuze. Dit is ideaal voor motorrijders die van plan zijn lange afstanden af te leggen, deel te nemen aan sportief rijden of gewoon het maximale vermogen willen ervaren.”

Categorieën motorrijbewijs: belangrijkste overwegingen voor A1, A2 en A rijbewijs

Bij het bepalen welk type motorrijbewijs het beste bij jou past, zijn de twee belangrijkste overwegingen waarmee je rekening kunt houden: ervaring en het doel van het rijden met de motor.

Ervaring

Als je nieuw bent in het motorrijden, kan het verstandig zijn om met een lichter rijbewijs te beginnen om ervaring op te doen voordat je naar een krachtigere motor overstapt.

Doel van het motorrijden

Denk na over je intenties als motorrijder. Wil je offroad-avonturen beleven of gebruik je de motor vooral voor woon-werkverkeer in druk stadsverkeer, dan zijn de twee lichtere rijbewijzen A1 of A2 de beste keuze. Als je daarentegen van plan bent om langeafstandsritten te maken of deel te nemen aan uiterst sportief rijden, dan biedt het volledige rijbewijs A je meer flexibiliteit en kracht.

Je haalt rechtstreeks of getrapt je motorrijbewijs.

 • Afhankelijk van je leeftijd kun je rechtstreeks een A1, A2 of A rijbewijs halen.
 • Een A rijbewijs haal je vóór je 24ste getrapt door na twee jaar rijervaring door te stromen naar een zwaardere categorie. Je moet dan alleen het examen verkeersdeelneming doen van die categorie.

A rijbewijs met code 80

 • Je haalt je A rijbewijs met code 80 vanaf 21 jaar. Je mag dan op een driewielig motorvoertuig, een A1 en A2 motor rijden. Twee jaar na het behalen van het A rijbewijs of als je 24 wordt, vervalt de code 80.
 • Als de code 80 vervalt, mag je ook op A motor rijden. Je hoeft daarvoor geen extra examen meer te doen. Als je nog geen 24 bent, moet je wel een nieuw rijbewijs aanvragen bij de gemeente. Doe je dat niet, dan vervalt de code 80 pas als je 24 bent.

Bij LEEUW opleidingen kun je een rijopleiding volgen voor in de A1, A2 en A categorie. Wij hebben een eigen trainingscentrum waar alle motorvoertuigen rijlessen worden gegeven. Hier kun je veilig en gefocust je oefeningen uitvoeren. Je hebt namelijk geen last van ander verkeer. Wij vinden dat veiligheid en comfort altijd de hoogste prioriteit moet hebben bij het kiezen van de juiste motorfiets en het bijbehorende rijbewijs. Wanneer je twijfelt over je keuze of nog andere vragen hebt, dan kun je altijd contact met ons opnemen. Wij helpen je graag!

Ps. Lees ook onze andere interessante blogs over onderwerpen die met je motorrijbewijs en motorrijlessen te maken hebben. Hier kun je ze allemaal lezen.

Meer informatie over de categorieën motorrijbewijs | Blog

  USP
  Sinds 1962
  USP
  Lestijd is lestijd
  USP
  Altijd dezelfde instructeur
  USP
  Snel starten
  USP
  Beste opleider 2022
  USP
  Online voortgang