LEEUW klantenservice
LEEUW zakelijk
LEEUW locaties
Over LEEUW
Sinds 1962
Lestijd is lestijd
Altijd dezelfde instructeur
Snel starten
Beste opleider 2022
Online voortgang

Alles wat je moet weten om met de begeleiderspas op je 17de auto te rijden

Autorijden is voor veel jongeren een spannende stap. Stel je voor dat je al op je 17de achter het stuur zit en autorijdt onder begeleiding van je coach. In deze blogpost ontdek je alles wat je moet weten over begeleid auto rijden, de begeleiderspas en hoe je jouw autorijbewijs kunt halen voor je 18e verjaardag.

Wat is de begeleiderspas?

De begeleiderspas is een initiatief van 2toDrive. Het zorgt ervoor dat jongeren de kans hebben om al op hun 16,5 jaar te beginnen met autorijlessen en vanaf hun 17de verjaardag het praktijkexamen te doen. Zo kunnen ze ervaring op doen in het verkeer voordat ze 18 jaar worden. Het programma werkt doordat jonge bestuurders onder begeleiding van een coach mogen rijden. Zeventienjarige zijn zo in staat om hun rijvaardigheden te ontwikkelen in een veilige omgeving.

De voordelen van je autorijbewijs op je 17de

Autorijden op je 17de biedt tal van voordelen. We benoemen de belangrijkste voordelen.

  • Je hebt de kans om vroeg vertrouwd te raken met verantwoord rijgedrag.
  • Hoe jonger je begint met autorijlessen, hoe sneller je het autorijden onder de knie hebt.
  • Door onder begeleiding van een coach te rijden, leer je onder veilige omstandigheden rijervaring op te doen. Zo vermindert het aantal ongelukken waar jongeren bij betrokken zijn.

Hoe werkt het traject?

Haal je autorijbewijs

  1. Om te beginnen met 2toDrive meld je je aan voor een adviesles. Je kunt bij ons kiezen tussen een handgeschakelde lesauto of een automaat. Beide opties hebben hun eigen voordelen en overwegingen. Wil je er meer over weten, lees dan ons blog. Je kunt de adviesles volgen vanaf de leeftijd van 16,5 jaar. Tijdens de nabespreking van de adviesles krijg je een opleidingsadvies.
    Volg dit op en start je praktijkopleiding.
  2. Plan zorgvuldig je rijlessen in en zorg dat je flexibel bent.
  3. Je moet zelf een gezondheidsverklaring invullen en ons machtigen op de site van het CBR. Dit is noodzakelijk om voor jou een praktijkexamen aan te vragen. Hier leggen we duidelijk uit hoe je dit kunt doen.
  4. Je haalt zo snel mogelijk je theorie-examen. Dit kan vanaf de leeftijd van 16 jaar. Een klassikale dagcursus is de ideale voorbereiding om snel te slagen voor het theorie-examen van de auto. Je kunt ook voor een individuele voorbereiding kiezen. We hebben hiervoor online en offline mogelijkheden die je via onze webshop kunt bestellen.
  5. Vanaf je 17de verjaardag kun je je praktijkexamen doen. Succes!

Aanmelden van een coach(es)

Eerst moet jouw coach(es) zich hebben aangemeld bij het RDW. Het mogen er maximaal vijf zijn die je begeleiden. Je kunt je coaches al vragen dit onderdeel te regelen vanaf dat je 16,5 jaar bent.

  1. Jouw coach(es) hebben jouw burgerservicenummer (BSN nummer) nodig om zich aan te kunnen melden.
  2. De coach kan zich hier aanmelden door in te loggen met zijn of haar DigiD.
  3. De coach(es) krijgt/krijgen binnen 5 werkdagen bericht dat hij of zij is aangemeld als jouw begeleider.
  4. Nu kun je de begeleiderspas aanvragen.

Vraag je begeleiderspas aan

  1. Jouw coach(es) hebben zich al aangemeld.
  2. Hier vraag je een begeleiderspas aan en logt in met je DigiD.
  3. Je aanvraag is klaar als je de kosten via iDEAL hebt betaald. Controleer bij twijfel of de betaling is afgerond. Doe niet gelijk een nieuwe aanvraag. Dit kost opnieuw geld en dit krijg je niet terug.
  4. Je ontvangt de begeleiderspas binnen enkele dagen in je brievenbus.

Kies de juiste coach

Het is belangrijk om de juiste coach te kiezen. Dit kan dus bijvoorbeeld een familielid, vriend of bekende zijn. Het is ons advies om een coach te kiezen bij wie je je prettig voelt, die geduldig, ervaren en verantwoordelijk is. Kies vooral iemand die je vaak kan zien en/of iemand die in de buurt woont.

Voorwaarden om coach te zijn

  • Je hebt minimaal 5 jaar een Nederlands autorijbewijs. Dit mag ook een personenautorijbewijs zijn uit de Europese Unie of Europese Vrijhandels Associatie. In dat geval moet je bij je online aanmelding een kopie ervan uploaden.
  • Je rijbewijs is niet verlopen
  • Je hebt een DigiD
  • Je bent 27 jaar of ouder. Heb je een bevoegdheidspas rij-instructeur (WRM-pas), dan moet je 23 jaar of ouder zijn en minimaal 1 jaar je rijbewijs hebben.
  • Je bent ingeschreven in Nederland.
  • Je hebt 4 jaar voor het moment van aanvraag van de begeleiderspas géén strafrechtelijke veroordelingen gehad voor verkeersovertredingen, géén alcoholcursussen, drugscursussen of gedragscursussen gehad én géén ongeldigverklaring gehad van je rijvaardigheid of rijgeschiktheid.

Tips voor een fijne begeleiding

Voor zowel de coach als de bestuurder zijn er enkele tips om de begeleiding zo succesvol mogelijk te maken. Communicatie is de sleutel. Wees open en eerlijke naar elkaar toe tijdens het rijden. maak eventueel afspraken vooraf hierover zodat er geen irritaties tijdens het autorijden ontstaan.

  • De coach moet positieve feedback geven.
  • Je begeleider is geen rij-instructeur maar een ervaringsdeskundige die de beginnende bestuurder helpt. Hoe? Door te adviseren en te helpen met het beoordelen van lastige verkeerssituaties.
  • Zorg voor een goede voorbereiding vóór vertrek (route, tanken, weersomstandigheden etc). De coach straalt vertrouwen uit tijdens het rijden. Probeer iedere autorit af te sluiten met een korte evaluatie.
  • De 17-jarige bestuurder moet bereid zijn om te leren.

Rijden zonder je coach

De politie controleert of je als 17-jarige met een begeleider rijdt. Stel dat je zonder begeleider rijdt en je wordt betrapt, dan krijg je een boete. Je mag dan niet meer verder rijden totdat je coach aanwezig is. We raden je daarom ten strengste af om zonder begeleider de weg op te gaan.

Wat gebeurt er op je 18e verjaardag

Na je achttiende verjaardag mag je zelfstandig de weg op zonder de begeleiding van een coach. De begeleiderspas vervalt dan.

Wil je ook autorijden op je 17de?

Start vandaag nog met 2toDrive en ga op voor de begeleiderspas! Neem contact met ons op bij eventuele vragen of stuur een berichtje via onderstaand formulier. Wij hopen dat je overtuigd bent van de voordelen. Meld je op tijd aan voor je adviesles zodat je met 16,5 jaar in de auto zit om te beginnen met je autorijlessen.

Ja, ik wil mij aanmelden voor een adviesles in een schakelauto.

Ja, ik wil mij aanmelden voor een adviesles in een automaat lesauto.

meer informatie over de begeleiderspas | blog

    USP
    Sinds 1962
    USP
    Lestijd is lestijd
    USP
    Altijd dezelfde instructeur
    USP
    Snel starten
    USP
    Beste opleider 2022
    USP
    Online voortgang