LEEUW klantenservice
LEEUW zakelijk
LEEUW locaties
Over LEEUW
Sinds 1962
Lestijd is lestijd
Altijd dezelfde instructeur
Snel starten
Beste opleider 2022
Online voortgang

(Elektrische) bestelbus

Welk rijbewijs heb je nodig voor een (elektrische) bestelbus: B, C1 of C?

Wanneer je met een bestelbus rijdt die beladen minder weegt dan 3500 kilo, dan volstaat een autorijbewijs. Na 1 oktober zullen bestuurders van een nieuwe elektrische bestelbus met een voertuiggewicht en maximale lading die samen meer dan 3500 kilo bedragen, niet langer mogen rijden met een autorijbewijs. De vrijstelling die gold om tot 4250 kilo met rijbewijs B te rijden, zal dan verlopen. Wie nu al in het bezit is van een zware elektrische bestelbus mag er nog met een autorijbewijs in rijden tot en met 31 december 2023, maar daarna ook niet meer!

Vrijstelling

In 2019 besloot de overheid om een vrijstelling te geven aan bestuurders met een autorijbewijs. Daardoor mochten ze rijden in een elektrische bedrijfsauto van 3500 tot 4250 kilo. Het experiment moest ervoor zorgen dat er meer elektrische bedrijfsauto’s kwamen en dat daarmee de uitstoot werd teruggedrongen. Aan die vrijstelling komt nu een eind.

Er is overigens een wetswijziging in de maak waardoor chauffeurs met een autorijbewijs ook in zware elektrische bestelbussen mogen rijden. De brancheorganisatie BOVAG verwacht echter dat door de val van het kabinet dat nog wel even gaat duren.

Verduurzaming

Nederland telt inmiddels meer dan 20.000 volledig elektrische bestelbussen. De meeste bestelbusjes zijn lichter dan 3500 kilo. De grotere elektrische bestelbussen worden nu geconfronteerd met deze nieuwe regelgeving.

Ondernemers die investeren in een grotere elektrische bestelbus, hebben nu een extra stap te nemen. Voor deze bestelbus geldt dat de chauffeurs een vrachtwagenrijbewijs moeten halen. Die bus staat anders simpelweg stil vanaf 1 oktober.

Gewicht

Het gewicht van een gemiddelde bestelbus varieert afhankelijk van het merk, model en de specificaties van het voertuig. We geven hier wat meer uitleg over de verschillende aandrijftypen.

Benzine-uitvoering bestelbus

Het gewicht van een ‘gemiddelde’ bestelbus met een benzinemotor ligt meestal tussen 1.500 kg en 2.500 kg, afhankelijk van het merk en model.

Diesel-uitvoering bestelbus

Dieselbestelbussen zijn iets zwaarder dan de benzine-uitvoering vanwege de zwaardere motor. Het gewicht van een ‘gemiddelde’ dieselbestelbus kan variëren van 1.800 kg tot 3.000 kg of zwaarder.

Elektrische bestelbus

Elektrische bestelbussen zijn vanwege de batterij aanzienlijk zwaarder dan de benzine- en diesel bestelbussen. Het gewicht van een ‘gemiddelde’ elektrische bestelbus zit tussen 2.000 kg en 3.500 kg én is vooral afhankelijk van het batterijpakket. Hoe groter de actieradius van het voertuig, hoe zwaarder de batterij is.

2024

In 2024 is de limiet voor alle bezitters van een autorijbewijs 3,5 ton. Weegt een elektrisch voertuig meer, dan hebben bestuurders een vrachtwagenrijbewijs nodig om achter het stuur te mogen kruipen.

C of C1 rijbewijs?

Wanneer je elektrische bestelbus beladen zwaarder dan 7,5 ton is, dan heb je een C-rijbewijs nodig. Weegt je voertuig beladen tussen 3,5 en 7,5 ton dan heb je een C1-rijbewijs nodig.

Al dan niet code 95 nodig?

Wanneer je een bestelbus gebruikt om je gereedschap in te vervoeren (voor bijvoorbeeld onderhoudswerkzaamheden), dan heb je geen code 95 nodig.

Stappen die je zeker moet nemen

Er zijn enkele stappen die je sowieso moet gaan nemen. Het maakt daarbij niet uit of je op wilt gaan voor een C of C1 rijbewijs én of je het nu met of zonder code 95 wilt halen. Je moet:

Volgende stap

Daarnet hebben we de voorbereidende stappen alsmede de theorie besproken. Wat betreft de praktijkopleiding is er wel een verschil:

  • C1-rijbewijs (camperrijbewijs): je boekt een camper pakket van 10 lesuren.
  • C-rijbewijs (vrachtwagenrijbewijs): je boekt een adviesles. Tijdens deze eerste rijles in de vrachtwagen krijg je eerst een korte uitleg en je rijdt daarna meteen al op de openbare weg. De instructeur beoordeelt hoe snel je bepaalde zaken oppakt. Zo kan de instructeur bepalen welk pakket lesuren jij nodig hebt om te slagen voor je praktijkexamen.  Je krijgt dus een persoonlijk advies. LEEUW opleidingen biedt verschillende lespakketten aan: vrachtwagen pakket 17 uur, vrachtwagen pakket 21 uur, vrachtwagen pakket 25 uur en vrachtwagen pakket 29 uur.
VRAGEN over een B, C1 of C rijbewijs voor de bestelbus?

    USP
    Sinds 1962
    USP
    Lestijd is lestijd
    USP
    Altijd dezelfde instructeur
    USP
    Snel starten
    USP
    Beste opleider 2022
    USP
    Online voortgang