LEEUW klantenservice
LEEUW zakelijk
LEEUW locaties
Over LEEUW
Sinds 1962
Lestijd is lestijd
Altijd dezelfde instructeur
Snel starten
Beste opleider 2022
Online voortgang

Welke stappen moet je doorlopen om een motorrijbewijs te behalen?

Ben je een avontuurlijke geest die droomt van de vrijheid op twee wielen? Dan ben je bij LEEUW opleidingen aan het juiste adres. In deze blog zullen we je de verschillende stappen uitleggen die je moet doorlopen om een motorrijbewijs te behalen. We zullen je ook iets vertellen over de volgorde van de verschillende stappen.

Adviesles

Voordat je aan de motoropleiding begint, heb je een adviesles om te bepalen welk motorpakket het beste bij jou past. De instructeur start met een korte uitleg waarbij je zelf gaat rijden. Tijdens het rijden maakt de docent een inschatting hoeveel lessen je nodig hebt om de eerste keer te kunnen slagen. Na het rijden zal de docent zijn bevindingen met je bespreken.

De adviesles vindt plaats op ons eigen oefenterrein en duurt 90 minuten.

Noodzakelijke voorbereiding!

Wij kunnen de datum van het praktijkexamen niet vastleggen zonder jouw medewerking. Er zijn twee verplichte onderdelen die je vóór de rijopleiding moet uitvoeren bij het CBR. Je moet LEEUW opleidingen machtigen en je moet een gezondheidsverklaring invullen. Hier lees je hoe je dit in orde kunt maken.

Het theorie-examen

Dit examen toetst je kennis van verkeersregels, verkeersborden en andere belangrijke aspecten van het verkeer. Je kunt je voorbereiden door:

 • Het studeren van je theorie door een lesboek of online theorieboek eventueel aangevuld met oefenexamens. Of door een combinatie van beide methodes. Je vind hiervoor verschillende producten in onze theorie webshop.
 • Je volgt de klassikale theoriecursus te volgen.
 • Één of meer uur privéles theorie te volgen.

Voertuigbeheersing (AVB)

Dit is het eerste deel van de praktijkopleiding voor het motorrijbewijs. Vóórdat je met de motor op de weg kunt rijlessen, moet je eerst een goede voertuigbeheersing hebben. LEEUW opleidingen beschikt als enige motorrijschool in de regio over een eigen oefenterrein. Op het oefenterrein kun je in alle rust de verschillende manoevres oefenen zoals slalommen, een achtje draaien. Op het oefenterrein vindt dit officiële CBR-examen ook plaats.

Dit onderdeel van je praktijkopleiding is inbegrepen bij een een motor pakket van 10, 16 of 22 uur.

Verkeersdeelneming (AVD)

Dit onderdeel is gericht op de praktijkopleiding in het verkeer en het wordt afgerond met het afsluitende AVD-examen door het CBR. Tijdens het AVD-examen volgt een examinator jou in zijn eigen auto. Naast de examinator zit je rij-instructeur. Je motorinstructeur zegt onderweg wat je moet doen via het ontvangertje in je helm. De examinator kijkt of je veilig en zelfstandig rijdt.

Dit onderdeel van je praktijkopleiding is inbegrepen bij een een motor pakket van 10, 16 of 22 uur.

Rijbewijs aanvragen

Je moet je rijbewijs bij de gemeente zelf aanvragen en zelf ophalen. Vaak kun je hiervoor online een afspraak maken. Je moet een geldig legitimatiebewijs, je huidige rijbewijs als je dat al hebt en een pasfoto die voldoet aan de eisen meenemen.

Volgorde van de stappen van je praktijkopleiding voor het A-rijbewijs

 • LEEUW opleidingen adviseert altijd om eerst een adviesles te volgen zodat je weet welk motorpakket bij jou past. Zo krijg je ook een beeld van de kosten van je praktijkopleiding.
 • Je kunt als starten met je motorrijlessen voordat je opgaat voor het theorie-examen.
 • Heb je al een autorijbewijs? Je kunt de volgorde van het theorie-examen en het AVB-examen zelf bepalen. Het AVD-examen doe je als laatste.
 • Heb je nog geen autorijbewijs? Je moet eerst voor het theorie-examen voor de motor slagen. Hierna volgt het AVB-examen en als laatste doe je het AVD-examen.

Goed beschermd tijdens je motorrijlessen

Het gebruik van een helm, beschermende kleding en handschoenen zijn verplicht. Als je de motoropleiding volgt, hoef je deze nog niet te bezitten. LEEUW opleidingen stelt het materiaal graag beschikbaar. Wij adviseren ook stevige schoenen aan te doen tijdens je motorrijlessen. Hier moet je zelf voor zorgen.

Dit blog over de verschillende onderdelen om je motorrijbewijs te halen, is er om je meer duidelijkheid te geven over het traject naar het A1-rijbewijs, A2-rijbewijs of A-rijbewijs. Lees ook hier ons blog om de keuze die je kunt maken voor de verschillende motorrijbewijzen. Bereid je voor op een opwindende reis vol kennis en praktische tips. Zet een helm op en laten we samen beginnen aan dit spannende avontuur! Wij hebben er zin in. Wanneer je nog vragen hebt, neem dan contact met ons op.

Ps. Lees ook onze andere interessante blogs over onderwerpen die met het motorrijbewijs en motorrijlessen te maken hebben. Hier kun je ze allemaal lezen.

Meer informatie over de stappen van het motorrijbewijs | blog

  USP
  Sinds 1962
  USP
  Lestijd is lestijd
  USP
  Altijd dezelfde instructeur
  USP
  Snel starten
  USP
  Beste opleider 2022
  USP
  Online voortgang