LEEUW klantenservice
LEEUW zakelijk
LEEUW locaties
Over LEEUW
Sinds 1962
Lestijd is lestijd
Altijd dezelfde instructeur
Snel starten
Beste opleider 2022
Online voortgang

Waarom moet een beroepschauffeur voor de vrachtwagen of bus code 95 hebben?

Code 95 werd op 15 juli 2003 aangenomen door de Europese Unie. Het is een wettelijke vereiste voor alle beroepschauffeurs van de vrachtwagen en bus uit de Europese Unie én voor alle beroepschauffeurs die in de Europese Unie werken. In deze blog zullen we de verschillende redenen uitleggen waarom code 95 noodzakelijk is voor beroepschauffeurs.

1. Uniforme veiligheid in heel Europa

Voor de invoering van code 95 waren de vereisten voor beroepschauffeurs in Europa ongelijk en waren er geen uniforme standaarden voor opleiding en nascholing. Het doel ervan was om de verkeersveiligheid te verbeteren, de professionaliteit van chauffeurs te verhogen en gelijke kwaliteitsnormen voor chauffeursopleidingen in heel Europa te waarborgen. Vakbekwaamheid en kennis zijn essentieel om veilig en efficiënt transport te garanderen.
Sinds de invoering van code 95 moeten beroepschauffeurs 35 uur nascholing volgen per vijf jaar. LEEUW opleidingen is door het CBR gecertificeerd. Hierdoor kunnen wij een groot aanbod van nascholingen aanbiedingen. Alle nascholingen volgen een vast lesprogramma.

> Lees ook onze blog over welke code 95 nascholingen bijdragen aan de veiligheid van chauffeurs.

2. Verbeterde rijvaardigheid en verkeersbewustzijn

Een code 95 training biedt beroepschauffeurs de mogelijkheid om hun rijvaardigheid naar een hoger niveau te tillen. Beroepschauffeur voor de vrachtwagen of bus leren geavanceerde rijtechnieken, zoals het manoeuvreren met grote voertuigen, het anticiperen op verkeerssituaties en het omgaan met uitdagende weersomstandigheden. Daarnaast vergroot code 95 het verkeersbewustzijn van chauffeurs. Hierdoor leren chauffeurs proactief risico’s te herkennen en erop te reageren.

3. Up-to-date kennis en regelgeving

De transportsector is voortdurend onderhevig aan veranderingen in wet- en regelgeving. De nascholingen helpen beroepschauffeurs om bij te blijven met de nieuwste voorschriften en technologieën die van invloed zijn op hun werk. Door regelmatige bijscholing zijn chauffeurs goed geïnformeerd over hun verplichtingen en kunnen ze zich aanpassen aan evoluerende transportnormen.

> Lees ook onze blog over inhoudelijk interessant nascholingen vanwege nieuwe technologieën en informatie.

4. Professionele ontwikkeling en carrièremogelijkheden

Het behalen van de basiskwalificatie vergroot de waarde van beroepschauffeurs op de arbeidsmarkt. Werkgevers geven de voorkeur aan chauffeurs die in het bezit zijn van een geldige code 95 omdat ze weten dat de chauffeur over de vereiste kennis en vaardigheden beschikt. Bovendien opent code 95 deuren naar betere carrièremogelijkheden, zoals gespecialiseerde transporttaken, internationale ritten of het werken voor gerenommeerde transportbedrijven.

Het volgen van met name de theoretische nascholingen wordt door veel beroepschauffeurs als belastend ervaren*. Echter code 95 zorgt ervoor dat de veiligheid in heel Europa op de weg dezelfde eisen heeft. De nascholingen verbeteren de rijvaardigheid en het verkeersbewustzijn van de beroepschauffeurs. De wettelijke verplichting moet je dus zeker serieus nemen.

*Lees hierover onze blog over motiveren van chauffeurs voor het volgen van theoretische  nascholingen.

Duizenden chauffeurs volgden bij LEEUW opleidingen een nascholing.

Wij raden beroepschauffeurs aan bewuste keuzes te maken in de nascholingen die hij/zij volgt. Er zijn altijd onderdelen in de vaardigheden van een chauffeur die beter kunnen. Wij raden werkgevers aan om door een HR medewerker een plan op te stellen welke nascholingen voor iedere chauffeur wenselijk zijn op basis van zijn/haar persoonlijke leerdoelen. De aard van het bedrijf kan hier ook een rol in spelen.

Wij geven graag advies voor het maken van de juiste afweging hierin en kunnen je bedrijf daarin ontzorgen. Neem contact met ons op zodat we je meteen kunnen helpen. Tot snel!

Heb je vragen over 'waarom code 95 volgen'?

  USP
  Sinds 1962
  USP
  Lestijd is lestijd
  USP
  Altijd dezelfde instructeur
  USP
  Snel starten
  USP
  Beste opleider 2022
  USP
  Online voortgang