LEEUW klantenservice
LEEUW zakelijk
LEEUW locaties
Over LEEUW
Sinds 1962
Lestijd is lestijd
Altijd dezelfde instructeur
Snel starten
Beste opleider 2022
Online voortgang

Ontdek de kosten van een motorrijbewijs: alle tarieven en inzichten

Ben je benieuwd naar de kosten van een motorrijbewijs? In deze blog ontdek je alles wat je moet weten over de totale prijs van het behalen van het felbegeerde A-rijbewijs. Je krijg inzicht in de verschillende onderdelen. Hierdoor kun je een weloverwogen beslissing nemen en kom je niet voor verrassingen te staan. Lees verder om alles te ontdekken wat je moet weten over de financiële kant van deze opwindende reis.

Het maakt hierbij niet uit of we het over de kosten van de praktijkopleiding van het A1 motorrijbewijs, A2 motorrijbewijs of A motorrijbewijs hebben. Wat wel kan uitmaken is het traject dat je doorloopt. Dit speelt met name bij een getrapt rijbewijs. Je hoeft dan om van een A1 naar A2 rijbewijs te gaan maar één maal je theorie-examen te halen. Voor het A2 rijbewijs heb je dus niet nogmaals een theorie-examen voor het motorrijbewijs nodig. Wil je meer weten over de stappen naar het felbegeerde rijbewijs voor je motor, lees dan dit blog.

 

Wat zijn de verschillende kosten bij het halen van een motorrijbewijs?

Voor alle genoemde prijzen (van het CBR en het rijbewijs) worden de prijzen van 2023 genoemd. Wij maken het voorbehoud op typefouten en/of andere onvoorziene wijzigingen. Hier lees je de actuele prijzen van het CBR.

Er zijn 4 onderdelen voor het halen van je A-rijbewijs:

 1. Gezondheidsverklaring
 2. Theorieopleiding
 3. Praktijkopleiding
 4. Rijbewijs

1. Kosten gezondheidsverklaring

Via de site van CBR vul je je gezondheidsverklaring in. Hier leggen we  je uit hoe je dat kunt doen. Je betaalt daarvoor zelf € 41,00.

2. Onderdelen van de theorieopleiding

Voorbereiding op het theorie-examen van de motor

 • Klassikale theoriecursus: Je wordt in een dag goed voorbereid op je theorie-examen bij het CBR. Je ontvangt vooraf het theorieboek met daarbij een code voor 7,5 uur online examentraining. De dagcursus is de ideale manier om snel te slagen voor je motor theorie-examen.
 • Privéles theorie: Een privéles is handig wanneer je de theorie zelf hebt geleerd en je in een keer wilt slagen of als je al een keer bent gezakt voor je theorie-examen. Je kunt ervoor kiezen om meerdere uren privéles te plannen.
 • Individuele voorbereiding: Er zijn nog diverse theorieproducten verkrijgbaar via onze theorie webshop. Dank hierbij aan een theorieboek in het Engels, 10 uur online examentraining en 5 of 20 oefenexamens. Jij bepaalt welk product het beste aansluit met jouw leermethode. Stel dat je daarna toch nog met vragen zit over specifieke onderdelen dan zou een privéles theorie nog een optie kunnen zijn.

Het theorie-examen van de motor

 • Je kunt het reguliere CBR theorie-examen zelf aanvragen
 • Wij kunnen het reguliere CBR theorie-examen voor je aanvragen. Het is dan iets duurder.
 • Wij kunnen een individueel theorie-examen bij het CBR voor je aanvragen.
 • Wij kunnen een theorie-examen met extra tijd bij het CBR voor je aanvragen.

3. Onderdelen van de praktijkopleiding

Hier kun je de prijzen van de verschillende producten bekijken.

 • Adviesles: Wij adviseren een adviesles zodat de instructeur kan bepalen hoe snel jij instructies oppikt. Hierdoor kan de instructeur een inschatting maken hoeveel lessen jij nodig hebt om te slagen voor je A1, A2 of A rijbewijs.
 • Praktijklessen: De kosten van praktijklessen zijn afhankelijk van het aantal lessen dat je nodig hebt om je vaardigheden te ontwikkelen. Bij ons zijn er verschillende pakketten. Een motor pakket van 10, 16 of 22 uur bevat niet alleen het genoemde aantal lesuren maar ook het AVB- en AVD-examen.
 • Een uur motorrijles: Je kunt losse lesuren aanschaffen. Dit kan nodig zijn wanneer je na het voltooien van je lespakket niet volledig vertrouwd bent met de motor en de vereiste beheersing mist of wanneer je een praktijkexamen opnieuw moet afleggen. Jouw specifieke behoeften bepalen de inhoud van de les. De planning wordt altijd in overleg met jou gemaakt.
 • Het examen algemeen voertuigbeheersings (AVB) is inbegrepen bij het motor pakket. Het aantal uren is bepaald naar aanleiding van de adviesles.
 • Het examen algemeen verkeersdeelnemings (AVD) is inbegrepen bij het motor pakket. Het aantal uren is bepaald naar aanleiding van de adviesles.
 • Een herexamen: Wij streven we naar succes in één keer maar we soms is een herexamen onvermijdelijk. Hoewel we er niet vanuit gaan, kunnen we met trots zeggen dat we voor beide examens een uitzonderlijk hoog slagingspercentage hebben.

4. Kosten van het rijbewijs

 • De kosten van het rijbewijs verschillen per gemeente. Gemiddeld kost je rijbewijs € 44,65.
 • Wil je met spoed je rijbewijs hebben? Hiervoor betaal je € 34,10 extra aan je gemeente.

Één keer investeren, een leven lang plezier op de motor beleven!

Je hebt nu een goed inzicht hebt gekregen in de kosten die gepaard gaan met het behalen van een motorrijbewijs. Het behalen van je motorrijbewijs is een eenmalige investering die zichzelf terugbetaalt met onvergetelijke avonturen en levenslang plezier op de motor. Houd er rekening mee dat het belangrijk is om niet te bezuinigen op de kwaliteit van je motoropleiding omdat goede training en begeleiding essentieel zijn. Wij overtuigen je graag waarom je bij LEEUW opleidingen bij het goede adres bent om je motorrijbewijs A1, A2 en A te halen. Heb je nog vragen over de kosten of andere vragen, neem dan contact met ons op. Je kunt ook meteen de adviesles inplannen zodat je weet hoeveel lesuren jij nodig hebt voor je praktijkopleiding. Jij bepaalt dan zelf welke datum en tijd je voorkeur heeft.

Meer informatie over kosten motorrijbewijs | blog

  USP
  Sinds 1962
  USP
  Lestijd is lestijd
  USP
  Altijd dezelfde instructeur
  USP
  Snel starten
  USP
  Beste opleider 2022
  USP
  Online voortgang